Amsterdam

Wonen in Amsterdam

Voor de economische crisis was het wonen in Amsterdam al populair. De prijzen waren stabiel hoog en het vinden van een woonruimte relatief moeilijk. Toch was het ook moeilijk om een hypotheek te krijgen en lag de rente erg hoog. Toen de economische crisis ons land op z’n kop zette, zakte de woningprijs dramatisch. Na de economische crisis bleef de rente op leningen en hypotheken erg laag. Deze lage rente in combinatie met een lage woningprijs maakt het erg aantrekkelijk om een nieuwe woning te kopen in Amsterdam. Daar komt bij dat veel woningeigenaren tijdens de economische crisis hebben gewacht met de verkoop van hun huis totdat de prijzen weer zouden toenemen. Daardoor steeg na de crisis dus ook het aanbod van koopwoningen.

Momenteel zijn we al over de top heen. De prijzen van woningen zijn al enkele jaren hard aan het stijgen. De rente op hypotheken staat nog relatief laag. Een probleem is echter dat het aanbod van koopwoningen historisch laag is. Er staan simpelweg heel erg weinig woningen te koop. De woningmarkt in Amsterdam zit op slot.

Vraag en aanbod

Deze trend wordt vooral veroorzaakt door het feit dat ontzettend veel mensen in de binnenstad van Amsterdam willen wonen. Dit wordt ‘binnen de ring’ genoemd. De ring is de rondweg rond Amsterdam. Binnen deze ring liggen de populaire buurten, met uitzondering van Amsterdam Noord. Buiten deze ring liggen de buurten die minder populair zijn. Hier is Buitenveldert enigszins een uitzondering. Iedereen wil graag binnen de ring wonen, maar deze buurten worden gekarakteriseerd door hun historische bebouwing. Vele woningen en buurten zijn beschermd. Er zijn hierdoor binnen de ring weinig mogelijkheden en er is weinig ruimte voor nieuwbouw. Het aantal woningen binnen de ring blijft dus min of meer hetzelfde, terwijl de vraag stijgt. Dit zijn economische theorieën: wanneer het aanbod gelijk blijft of daalt terwijl de vraag stijgt, stijgt de prijs. Dit is precies wat er in Amsterdam gebeurt, met name binnen de ring.Mr green casino

De beste kopers hebben in 2015 een huis gekocht. Toen waren de huizenprijzen binnen de ring het laagste, was er redelijk aanbod en was de rente ook relatief laag. De mensen die toen een huis binnen de ring hebben gekocht, hebben gemerkt dat de waarde van hun huis in slechts 3 jaar tot 50% is gestegen. Dat is een onvoorstelbare stijging van de waarde van een woning.

Financieel gezien is het dan goed om te verkopen. Momenteel is de woningmarkt in Amsterdam een verkoopmarkt. Dat wil zeggen dat de verkoper veel macht heeft. Veel kopers bieden een bedrag voor een woning die hoger ligt dan de vraagprijs. Bovendien worden woningen heel snel verkocht. Wanneer iemand momenteel een woning verkoopt, kan hij of zij veel winst maken.

De invloed van populariteit op het aanbod

Tegelijkertijd dient er een andere factor in het achterhoofd worden gehouden: populariteit. Wat nu zichtbaar is op de woningmarkt in Amsterdam is dat het zeer lastig is om een leuke woning te vinden binnen de ring. Het aanbod is namelijk heel erg laag. Bovendien hebben

veel investeerders en ontwikkelaars vrijkomende woningen en panden opgekocht. In de toekomst zal het erg moeilijk zijn om in het algemeen een woning te vinden binnen de ring, zowel koop als huur. Daarnaast zal het wonen in Amsterdam in de komende jaren erg duur blijven en waarschijnlijk alleen maar duurder worden. Dit is iets waar een woningeigenaar rekening mee zou moeten houden bij de verkoop van zijn of haar woning.